Terugblik

Op 10 april organiseerde de Master City Developer het congres ‘The Art of Making Cities’ ter gelegenheid van haar 10-jarig jubileum, gericht op de toekomst van stedelijke gebiedsontwikkeling. Doel van de dag was om met vakgenoten scherpte te krijgen in het debat over nut en noodzaak van nieuwe ontwikkelstrategieën voor gebiedsontwikkeling. Om dat te bereiken werden in de ochtend eerst de contouren geschetst van de belangrijkste ruimtelijke opgaven en innovatieve oplossingen voor de stad, en gedebatteerd tussen de jonge professionals en gevestigde generatie. De middagsessies bood deelnemers de kans om met professionals de verdieping te zoeken op relevante thema’s als financiële strategieën en leiderschap, zaken die op dit moment in ons vak vele partijen bezig houden. Gezien de vele positieve reacties en grote opkomst was het een succesvolle dag te noemen. Een greep uit de belangrijkste bevindingen. 

John Worthington had een belangrijke aanbeveling voor gebiedsontwikkelaars in petto: "New city developers become change shapers in stead of form makers." Hij concludeert dat huidige en toekomstig gebiedsontwikkelaars in uiteenlopende samenwerkingscoalities zich meer moeten focussen op het continu vertalen van lokale veranderingen, behoeften en middelen naar passende fysieke omgevingen die mensen binden. 

In lijn hiermee benadrukt Daan Roosegaarde dat opdrachtgevers mee moeten veranderen: "Het spannende van deze tijd is dat vooral opdrachtgevers moeten innoveren, de tijd van 'ja maar' is voorbij." Opdrachtgevers zouden juist nu de tijd nuttig moeten gebruiken om nieuwe wegen in te slaan. Volgens Geurt van Randeraat is het belangrijk dat dit gepaard gaat met een nieuwe houding en perspectief op het vak:"Er hoeft niet eerst een 'project' te zijn om iets te gaan doen. Aan dat project-denken zitten we vaak vast in Nederland."

In de praktijk ontstaan nieuwe initiatieven vanuit verschillende actoren met diverse behoeften en middelen. Die moet je als gebiedsontwikkelaar accommoderen op een slimme en ondernemende manier met ‘business cases’. Hiervoor bestaat geen vaststaande 'nieuwe' (financiële) ontwikkelstrategie. Concreet betekent het dat flexibiliteit en ondernemerschap de sleutels vormen van nieuwe werkwijzen van gebiedsontwikkelaars. 

Om ook andere vakgenoten kennis te laten nemen van wat er zich tijdens het congres heeft afgespeeld kunt u hier alle presentaties en verslagen vinden. Daarnaast heeft ProperyNL een artikel gepubliceerd over het huidige spanningsveld in gebiedsontwikkeling, en is er een interviewartikel verschenen met betrokkenen van de MCD waarin de belangrijkste inzichten en conclusies van het congres zijn te vinden. Daarnaast zijn er interviews afgenomen en vindt u hieronder een videocompilatie van deze inspirerende dag.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen