Kopenhagen en Malmo, oktober 2009
Twintig alumni van het MCD Kennisnetwerk hebben van 12 t/m 14 november jl. een bezoek gebracht aan de Deense hoofdstad Kopenhagen en het Zweedse Malmö.
Na een voortvarende vlucht stond allereerst een bezoek aan het Deense Orestad op het programma. Deze volledig nieuwe uitleglocatie ten zuidoosten van het centrum van Kopenhagen blijkt als primair vestigingsmotief bereikbaarheid te hebben gekozen. Direct gesitueerd aan snelwegring E20 en de nieuwe metrolijn M1 is er op dat punt inderdaad niets mis: je staat binnen 15 minuten in de gezellige binnenstad. Maar verder is er in deze uitgestrekte lintvormige gebiedsontwikkeling (nog) weinig te beleven. Precies in het midden staat een gigantische mall (Field’s). Naast vele kilometers (soms fraai vormgegeven) torenflats (met appartementen en/of kantoren) is er verder ook de universiteitscampus van Amager gerealiseerd. De aanlegkosten van de metro moeten worden terugverdiend door de gebiedsontwikkeling, maar de kredietcrisis gooit nu ook hier roet in het eten.
Over eten gesproken: we hebben het ons op alle dagen heerlijk laten smaken. Ik hoef de lezer natuurlijk niet uit te leggen dat daarbij ook de drank niet onberoerd bleef! Wellicht hiertoe gestimuleerd, doordat het overgrote deel gesponsord werden door het MCD Kennisnetwerk en medeorganisator Capital Management, eigendom van Roy van Pamelen (zie dan ook eens www.capital-management.nl). De eigen bijdrage kon hierdoor dus relatief bescheiden blijven (€ 650,-p.p.).
De volgende dag (vrijdag de 13de!) stond, via de nieuwe 8 kilometer lange Sontburg, een bezoek aan het mondainere Zweedse Malmö op de rol. Met een bezoek aan de herstructureringswijk Augustenburg begon de dag erg goed. Deze “prachtwijk” (in alle opzichten) heeft vanuit een hoge en consistent doorgevoerde duurzaamheidsvisie een enorme revival doorgemaakt. Niet alleen op fysiek maar ook op sociaal vlak. ’s Middags was het westelijke havengebied aan de beurt. De locatie waar voorheen de scheepswerven van Kockums stonden, is nu het nieuwe thuis van de universiteit en verschillende toonaangevende Zweedse IT-ondernemingen. Naast de beeldbepalende “Turning Torso” van de beroemde architect Santiago Calatrava, spreekt ook de
stedenbouwkundige aanpak van de nieuwe woongebieden me erg aan. Bijna 20 ontwikkelaars (!) hebben samen een enorm gevarieerde wijk neergezet volgens de principes van een historische binnenstad. De vele kleine winkeltjes, restaurants, cafés en het schitterende uitzicht over de Sont maken het zeer fraaie beeld compleet. Op de laatste dag stonden nog een rondleiding en rondvaart door de historische binnenstad van Kopenhagen op het menu.
De drie organisatoren Roy (MCD III). Lisette (MCDII) en Valeska (MCDI) bij deze nogmaals bijzondere dank voor de leerzame, gezellige en dus zeer geslaagde studiereis 2009!
Nicolaas Veltman,
Namens het gehele bestuur van het MCD Kennisnetwerk
U kunt hier het volledige programma van de studiereis bekijken,