The Future of Planning - Yvonne Rydin
Op woensdag 4 juni vond de vierde editie van de MCD Great Books plaats. Met ruim 50 personen was de Workspace bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam goed gevuld. Yvonne Rydin, auteur van het besproken boek 'The Future of Planning, Beyond Growth Dependance' verzorgde een lezing en er werd druk gediscussieerd door en met het publiek. Hieronder kunt u de presentatie nogmaals bekijken.
Presentatie Yvonne Rydin
Hieronder vindt u een verslag van de bijeenkomst geschreven door Janneke Rutgers, redacteur Gebiedsontwikkeling.nu en stedelijk planner.
The future of planning; betoog voor een alternatief voor “growth dependent planning”
De manier van planning is de afgelopen 50 jaar gebaseerd geweest op voortdurende groei en ontwikkeling. We moeten af van deze manier van denken, dit past niet meer in de huidige tijd, stelt professor Yvonne Rydin. Zij pleit voor een duurzame planningsbenadering en licht toe op welke manieren dit mogelijk is. Rydins boek ‘The Future of Planning: Beyond Growth Dependence’ stond centraal in de vierde bijeenkomst van de MCD Great Books serie, op 4 juni jl. in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Rydin nam ons deze avond mee in haar verhaal over de ontwikkelingen binnen de planningswereld.
Dagvoorzitter Arie Lengkeek (AIR foundation) noemt duurzaamheid als een van de belangrijkste terugkerende thema’s in het werk van Rydin. Duurzaamheid op het gebied van energie maar vooral op het gebied van morele rechtvaardigheid. Rydin is niet alleen wetenschapper (Professor of Planning, Environment and Public Policy, University College London) maar is ook aan de praktijk verbonden als adviseur binnen de overheid.
Lessen uit “The future of planning; betoog voor een alternatief voor “growth dependent planning”
De planning in de afgelopen 50 jaar was gebaseerd op voortdurende groei en ontwikkeling. Het planningsbeleid binnen de overheid is ook nu nog vaak op groei gericht, terwijl groei niet meer vanzelfsprekend is. Deze manier van plannen is niet altijd meer in staat om de gewenste veranderingen te bewerkstelligen op alle verschillende locaties en te voldoen aan de behoeften van alle doelgroepen in de samenleving.
Om bij te dragen aan duurzaamheid en de sociale leefomgeving kan plannen volgens de principes van “just sustainability” uitkomsten bieden. Deze manier van plannen is gebaseerd op de kracht van de gemeenschap. Community based planning is niet de oplossing voor alle planningsvraagstukken, maar kan op de schaal van de wijk/buurt veel bijdragen.
Klik hier voor het complete verslag.